keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Joulutortut

Gluteenittomat joulutortut ovat vaikea herkku löytää valmiina ja yleensä ne on jonkinasteinen pettymys makuhermoille. Kokeilin tehdä itse perusohjeen (Isotalo, Kuittinen, Tennberg: Kotiruoka) mukaan gluteenittomia joulutorttuja, joissa maku olisi toivottavasti ihan aito ja oikea.

*****
Rahkavoitaikina

250g rasvaa
n. 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
250 g (prk) maitorahkaa

paistonkestävää luumuhilloa

Sekoita rasva, jauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Parhaiten tämä käy monitoimikoneella, mutta onnistuu myös käsin nyppimällä.Lisää maitorahka ja sekoita nopeasti käsin tasaiseksi, älä vaivaa. Painele taikina suorakulmaiseksi palaksi ja laita kelmun sisällä jääkaappiin jähmettymään.

Lehtevyyttä taikinaan saat, kun kaaviloit taikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taitat kolmeksi. Toista kaksi kertaa*. Taikina tarttuu todella helposti kaulimeen ja alustaan, eli jauhoja pitää käyttää melko runsaasti. Myös kahden leivinpaperin välissä kaulitseminen saattaa onnistua - itse en kokeillut tätä jippoa.
(*Näin sanoo perusohje, mutta gluteenittomaan en ainakaan ensimmäiselle yrityksellä onnistunut saamaan lehtevyyttä käytännössä lainkaan. Kokeillaan huomenna lopputaikinalla ja vähemmillä jauhoilla.)

****

Joulutorttuihin tarvitset lisäksi paistonkestävää luumuhilloa. Voit tehdä perinteisiä tähtitorttuja, mutta sitkon puutteen takia tämä vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Itse tein puolikuun muotoisia joulutorttuja. Kannattaa kokeilla myös piparimuoteilla leipomista - tähtimuotilla paloja taikinasta ja keskelle pieni luumusilmä. Helppoa ja nopeaa ja hillon ystävälle paljon sitä herkullisinta osaa.

*********

Joulutortut

Kaulitse taikina n. 3 mm paksuiseksi levyksi käyttäen riittävän paljon jauhoja. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (esim. juomalasi) paloja. Laita pyöreän palan toiselle puoliskolle vähän luumuhilloa. Taita toinen reuna luumuhillon yli ja sulje reunat puristamalla ne yhteen. Voitele halutessasi kananmunalla.

Paista torttuja 225 asteessa n.6-8 minuuttia.

Gluteeniton taikina ei aukea paiston aikana niin herkästi kuin tavalliset joulutortut. Vedellä "liimaamista" ei todennäköisesti tarvita, mutta tämä kannattaa tarkistaa koepaistolla, jos haluaa torttujen olevan näyttäviä esim. juhlapöydässä.

2 kommenttia:

  1. mukavan kuuloinen ohje, menee meillä jouluna testiin tuon pienen allergikon ilahduttamiseksi. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  2. Samanlaisella ohojeella oon kokkeillu tehä eikä tule lehteviä eikä kuohkeita tekemälläkään. Erilaisia jouhoseoksia kokkeilemalla saattas löytyä konsti joilla tortuista tulis hitusen normaalin olosia. :)

    VastaaPoista