tiistai 1. joulukuuta 2009

Niksejä liittyen gluteenittomaan leivontaan

Gluteenittomat leivonnaiset jäävät normaalisti hieman vaaleiksi, jos leivonnaisessa ei ole paljon kananmunia ja/tai maitotuotteita. Tämä kannattaa huomioida paistoajassa - ettei tule kovaa korppua kuin minun ensimmäisestä gluteenittomasta pannarista..

Kakkuvuoan voi leivittää esim. polentaryyneillä, eli maissisuurimoilla (löytyy gluteenittomien jauhojen hyllystä hyvän valikoiman kaupoissa). Polentaryynejä voi käyttää myös gluteenittoman vispipuuron tekoon - maku lähes aito varsinkin puolukkapuurossa!

Jos leivontaohjeessa on käytetty vähän tai ei lainkaan kananmunia tai maitotuotteita, on leivonnaisen rakenne yleens tiivis ja murenevainen. Ksantaani tai psylliumkuitu auttaa parantamaan rakennetta selvästi. Näitä löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista gluteenittomien hyllystä.

Gluteenittomat keksitaikinat ovat yleensä muottileipurin painajainen. Joko taikina tarttuu kiinni kaulimeen, tai keksit murenee itsestään tai jos nämä vaiheet menee ok, niin keksit leviää uunissa muodottomiksi.. Itse olen todennut toimivimmaksi tavaksi seuraavan: pyörittelen taikinasta pieniä palloja, jotka litistän pellille pyöreäksi pipariksi. Ehdottomasti hermoja säästävin tapa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti