keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Piparkakut

AINEKSET

125 g Laktoositonta margariiniä
1,25 dl Sokeria
0,75 dl Siirappia
1 tl Kanelia
1 tl Kardemummaa
1,5 tl Pomeranssinkuorta
0,5 tl Inkivääriä
0,25 tl Neilikkaa
(itse käytin 2 tl valmista piparimaustetta jolloin en enää lisännyt yksitellen pomeranssikuorta, inkivääriä ja neilikkaa)
1 kpl Munaa
5,5dl gluteenitonta jauhoa
(tai 3 dl gluteenitonta leipäjauhoseosta ja 2,5 dl Tattarijauhoa; alkuperäinen ohje)
1 tl Soodaa


VALMISTUS

Kiehauta kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja hienonnetut mausteet. Jos haluat miedon makuisia pipareita, käytä vain 1,5 tl piparkakkumaustetta ja kardemummaa 0,5-1 tl. Jäähdytä seos.

Lisää muna sekä keskenään sekoitettuina leipäjauhoseos, tattarijauho ja sooda. Anna taikinan kovettua hetki viileässä.

Kaaviloi taikinasta ohut levy. Käytä kaaviloinnissa apuna gluteenitonta jauhoa. Erota taikinalevystä muotilla piparkakkuja ja paista ne 200 asteessa noin 7 minuuttia.

Pyöritä taikinasta palloja, litistä ne ja koristele halutessasi mantelilla. Paista kuten piparkakut.

http://www.paakari.net

****
Olen joka joulu etsinyt hyvää gluteenitonta piparkakkuohjetta, ja aina päädyn etsimään uutta ohjetta - pääosin siksi kun en muista, millä ohjeella tein viimeksi..

Gluteenittomat keksitaikinat ovat yleensä muottileipurin painajainen. Joko taikina tarttuu kiinni kaulimeen, tai keksit murenee itsestään tai jos nämä vaiheet menee ok, niin keksit leviää uunissa muodottomiksi.. Itse tein ensimmäistä kertaa piparit lintsaten, eli pyörittelin taikinasta pieniä palloja ja litistin sen pellille pyöreäksi pipariksi. Ehdottomasti hermoja säästävin tapa!

Tämä taikina maistuu aika mausteiselta (itselle maku on tärkeä kriteeri, varsinkin taikinan maku.. ), mutta piparina maku oli miedompi. Pitäisi passata lapsenkin suuhun, ainakin jos piparkakkumaustetta käyttää säästeliäämmin. Piparit leviävät aika runsaasti paiston aikana.

En suosittele taikinaa piparitalon tekemiseen, koska piparit jäävät paistettuinakin aika pehmeiksi. Tämä on leinen ongelma ainakin itse tehdyissä piparitaikinoista. Jos kuitenkin haluat tehdä piparitalon, niin tämä taikina on kokeilemistani gluteenittomista piparitaikinoista paras vaihtoehto piparitalolle. Tämä taikina kuitenkin kovettuu pinnastaan paiston yhteydessä - yleensä piparit ovat jääneet melko pehmeiksi kauttaaltaan. Piparitalossa tämä on tarkoittanut katon tai senän romahtamista heti kasaamisen yhteydess tai viimeistään seuraavana päivänä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti